Szakmai források: a görpályák szociális és biológiai hatásai

A görpályák szociális és biológiai hatásai


Forrás: U.S. Parks and Recreation Magazine

 

A játszóterek régóta elfogadottak a parkokban, mivel segítik a kisgyerekek neuro-motorikus képességeik kialakulását és segítik őket a korai fejlődésben. A szervezett sportokon kívül (csapatsportok, labdajátékok, “edzős-sportok”)  szinte semmilyen lehetőség nincs a nagyobb gyerekek és kamaszok számára, hogy szabadidejüket aktívan tölthessék. A statisztikák szerint a “tradícionális” sportokkal járó versenyzés (napjainkban már a dopping probléma is) számos esetben ábrándítja ki a fiatalokat az olyan sportokból mint a futball, az atlétika vagy az úszás. Egyes statisztikák szerint a fiatal\kamasz korban hagynak fel a legtöbben a sportolással, mivel a versenysporton kívül nem sok alternatíva kínálkozik egy serdülő gyermeknek.

A kutatók azt mondják, hogy a mai fiataloknak sokkal kevesebb stresszel kell megbirkózniuk, mint a korábbi generációknak, és hogy ezért sokkal kevésbé aktívak.
A rekreációs tevékenységek hosszú ideje elismerten segítenek szociális problémákon, célt, beteljesülést és hovatartozást hozhatnak az ember életébe, a szociális képességeket és önbizalmat  fejlesztik, oldják a stresszt, az aggodalmat és az agressziót, és általánosan elősegítik a fiziológiai és pszichológiai állapot karbantartását.

Sajnos a legtöbb helyi hatóságnak kevés információja van arról sok pozitívumról, amelyeket egy görpark adhat, és a döntésük egy pálya megépítéséről mindössze a zavaró utcai sportolás megfékezését célozza meg. Ez érdekes és talán ironikus párhuzamba állítható a 20. század amerikai játszótér mozgalmaival, amellyel kapcsolatban nem egy történész megjegyezte, hogy annak nem emberbarát indíttatása volt, hanem egyszerűen meg akarták oldani azt a problémát, hogy az újonnan érkezett bevándorlók az utcát használják játszótérnek. Később ismerték csak fel a közösségi terek számos velejáró előnyét.

Az extrémsprtokat viszonylag alacsony költsége és szórakoztató, kemény szabályoktól mentessége ideális eszközzé teszi önkifejezés céljára, és nagyon vonzó a fiatalok szemében.

 Statisztikailag sokkal kevésbé veszélyes, mint ahogy azt általában gondolják, és a balesetek többsége is a kezdeti időszakban történik, amely maximum egy hétig tart – mely azonban rámutat, hogy a kezdők számára milyen fontos a biztonsági felszerelés, és a megfelelő létesítmény háttér.

Egy görpark biztonságos helyszínt nyújt a fiatalkori extra-energiák elégetésére, ezáltal az okot gyógyítja, nem az okozatot, a rossz viselkedést próbálja kezelni, és ezáltal a rendészeti és egészségügyi problémák megelőzését jelenti.

Talán a legfontosabb tény az, hogy a görsportokat nagyon sok fiatal választja, mely egy olyan egészséges időtöltés, amit inkább támogatni kéne, mint tiltani.

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!