Műfajok

Park

bmx-parkA Park műfaj kialakulását a speciális sportpályák: a „skateparkok” megjelenése eredményezte. Kiépítése (relatív) költséges, viszont nagyon sokoldalúan lehet használni. A BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is gyakorlóhelyként szolgál. A skatepark készülhet fémből, fából vagy betonból, attól függően, hogy kültéri vagy beltéri használatra szánják.


Pályaelemek:

Általában négyszög alapú területen „elemeket” állítanak fel. Minden elem más és más lehetőségét nyújtja egy adott trükk vagy ugrás kivitelezésének. Az elemek úgy vannak elhelyezve a skateparkban, hogy a sportoló lehetőleg egy lendülettel minden elemet ki tudjon használni.

A legalapvetőbb elemei egy skateparknak:

Negyedív (quarter pipe): egy olyan elem, mely az ég felé repíti a Bmx-est, aki a negyedívből kirepülve trükköt csinál, majd visszaérkezik rá.

Ugrató-doboz (funbox): egy ugrató, melynek az ívéből a BMX-es félig az ég felé, félig pedig a leérkező felé repül, közben trükköt csinál, majd ezt követően leérkezik.

Csúszó korlát (rail): egy korlát, mely szinte teljes mértékben az utcai korlátok mására készül, ezeken a különböző „peg”-ek használatával lecsúsznak a sportolók.

Street

Olyan BMX-esek kezdtek el az utcán biciklizni, akiknek más lehetőségük nem volt a gyakorlásra, nem voltak sem cross-pályák, sem dirt ugratók, sem pedig skateparkok a közelükben. A Street (utca) Bmx-esek a köztereken keresik meg a gyakorlásukhoz szükséges feltételeket. Alapvetően a különböző lépcsőkön ugratnak le és fel, használják a korlátokat (lecsúsznak rajtuk a kerékpárral), de az utcán lévő kiemelkedések, döntött falak, íves építmények mind egy kreatív „Street hely” részei lehetnek. Többnyire olyan helyeken elterjedt formája a BMX-nek, ahol nincsenek erre a célra kijelölt pályák.

A BMX-esek negatív megítéléséhez sajnos nagyban hozzájárul, mivel sok kívülállónak egyedül a rombolás szúr szemet mikor látja, hogy egy-egy biciklis a járdákon, lépcsőkön mutatványozik. Sok bmx-es számára a speciális pályák hiányában ez az egyetlen módja a gyakorlásnak.

bmx-street-01

Dirt / Trails

Az ugrások, a levegőben eltöltött idő („air time”) van a középpontban.

Dirt:

bmx-dirtA dirt ágazatban a trükkökön van a legnagyobb hangsúly. A cél, hogy az elugrást követően egy minél nehezebb trükköt mutassanak be a levegőben, majd a leérkezőn gurulással tovább tudjanak haladni. A versenyeken pontozással döntenek a trükkökről, trükk-sorozatokról, a szakértőkből álló zsűri pontozza az indulókat, figyelembe véve a versenyző stílusát, a trükk nehézségét, és a “trükk-repertoárt”..

Trails:

bmx-trailsItt az ugratók sokkal technikásabbak, ezáltal a trükk másodlagos tényező. Az ívhez képest a leérkező sok esetben 90 fokban van, kanyarokkal, lejtős, emelkedős részekkel tűzdelt a pálya, komoly kihívást jelentenek a mérnöki pontosságú ugrások. Napjainkban a két műfaj sokszor összefolyik.

Pálya:

A dirt\trails pálya a legtöbb esetben földből készül (a mobilitás miatt ritkán szokták fából\fémből építeni az elemeket). Áll egy indítóból, ez kb. 10-15m-es szakasz, ahol a BMX-es lendületet szerezhet. Az ugrató első része egy „ív”, ennek segítségével kerül a levegőbe a bringás. Az ív után pár méterrel van az „érkező”, ez biztosítja a gördülékeny leérkezést a levegőből.

Ezek a pályák azért népszerűek, mert egy ásón, egy lapáton és egy kihasználatlan földterületen kívül semmire nincs szükség a kivitelezéséhez.

Flatland

A BMX sportban a többi ágazattól nagy mértékben eltérő műfaj. A nagy ugrásokat, magas repüléseket és gyors előrehaladási tempót mérnöki pontosságú trükk-sorozatok kivitelezésével helyettesítik. Egy kb. 5m x 5m-es területen mutatják be az egymásba szőtt mozdulatokat, a hangsúly a különböző egyensúlyi helyzeteken és a kerékpár gurulás-közbeni forgatásán van.

bmx-flatland

Vert (nagy félcső)

A nagyfélcső az egyik legősibb műfaja a freestyle bmx-nek. Két, egymással szemben álló negyedívből áll, melyeknek legfelső része függőleges (innen a “vert” kifejezés). A legtöbb félcső fém vázra épül, fa borítással. Az ívek 2,5m – 3,5m magasak.
A félcső használója  folyamatos “pumpálással” tartja meg lendületét, az ívekből kiugorva különböző trükköket mutat be.

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!