Rólunk, Céljainkról

Miért jött létre a Freestyle Bmx Egyesület?

A Freestyle Bmx sport (Park, Dirt, Street, Flatland) világszerte egyre népszerűbb, egyre többen használják sporteszközként a “kis” kétkrekűt. Egyes felmérések szerint kezdik elfogadni sportként hazánkban is, nem beszélve arról, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség nemrég javaslatott tett az Olimpiai Bizottságnak, hogy a BMX Cross után vegyék fel a Freestyle-t is az ötkarikás játékok közé.

Magyarországon a gyakorlatban viszont sajnos ennek a fejlődésnek csak töredékét tapasztaljuk, és azt is késleltetve. Egyre több pálya épül országszerte, de sajnos szakértelem nélkül, ezért a funkciójuk is bőven hagy kívánnivalót maguk után. Meglévő pályáink állapota finanszírozási, és karbantartási hiányosságok miatt romlik, sokat ezek közül különböző okokra hivatkozva lebontásra ítélnek a helyi önkormányzatok. A nagy népszerűség ellenére a sportigazgatásban nem sok figyelmet kap a BMX sport, támogatást pedig egyáltalán nem.

Részben azonban a BMX-es társadalom is okolható a fennálló helyzetért, hiszen annak ellenére, hogy sóvárogva figyeljük a sport nyugati virágzását és betéve tudjuk sorolni az összes hazai problémát, a megoldásukért a kisujjunkat sem mozdítjuk.

Ezen hiány pótlására, a sportolók érdekeinek védelmére, valamint a sportág fejlesztésének céljából kezdtük meg tevékenységünket. Jogilag egyesületi formában létezünk, gyakorlatilag egy sportági szövetség feladatait látjuk el országos szinten.

Kattints IDE, ha érdekel mit csináltunk eddig.

Kattints IDE, ha érdekel kikből áll a Freetsyle BMX Hungary elnöksége.

Mik a céljaink?

A Magyar Freestyle BMX Egyesület célja alapvetően az, hogy a helyenként nem megfelelő kezekben lévő sport irányítását átvegye, és a helyes irányba terelje.

Fellépünk a sportigazgatásban a BMX-esek érdekeiért, biztosítjuk, hogy a megépülő létesítmények kellő tapasztalat és szakértelem mellett épüljenek, hogy a lehető legjobban kiszolgálják a sportolók fejlődését.

A meglévő létesítményeket számon tartjuk, azok érdekeiért, valamint elhanyagolásuk, és lebontástásuk ellen minden eszközünkel fellépünk.

Támogatjuk az utánpótlás korúak fejlődését, és minden eszközünkel segítjük a tehetséges sportolókat céljaik elérésében.

A megmérettetések színvonalát emeljük egy egységesített értékelési rendszerrel, melyet szakmai szempontok szerint kijelölt, és felügyelt versenyeken alkalmazunk. A kiemelt versenyek erdeményei alapján ranglistát állítunk, ez alapján minden év végén kitüntetjük az adott szezon legeredményesebb sportolóit.

A különböző szakágak összefogásával, közösségének építésével, és egy normatív szemlélet terjesztésével szeretnénk egy pozitív, sportközösséget segítő irányelvet kialakítani a sportolók körében.

A Magyar Freestyle Bmx Egyesület továbbá:

  • Keretet ad a sport működésének, rendszert képez a sporttal kapcsolatos folyamatoknak, felügyeli önmaga, és az általa irányított projektek működését és sikerességét.
  • A sportág körülményeit fejleszti, a sportban elmaradott területeket felzárkóztatja.
  • A sportágat képviseli belföldön.
  • A sportág egységes versenyrendszerét kialakítja Dirt, Street, Park, Flatland műfajokban, a Profik, Amatőrök, és az Utánpótlás korúak tekintetében egyaránt.
  • Felvilágosítást ad, és véleményt alkot sportági kérdésekben.
  • Segítséget nyújt és támogat minden olyan kezdeményezést, mely a sport fejlődését segíti.
  • Ismeretterjesztéssel igyekszik felhívni a figyelmet a balesetmentes sportolásra, és a profi sportoláshoz méltó edzésre, felkészülésre, mozgástanulásra.
  • Gondoskodik az utánpótlásról.
  • A sport fejlődését bármilyen szempontból gátló hatások ellen minden eszközével fellép.
  • Feladatai megvalósításának érdekében gazdálkodik az Egyesület javaival és eszközeivel.
bfh

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!