Egy bevált példa!

Új görpark hatására csökkent a fiatalkorú bűnözés

Jason Cumming írása

 

Egy  görpark érdeme, hogy drámaian csökkent a fiatalkorú rendbontás egy angol város bajoktól terhes negyedében: “Broomhouse lakói szerint nagy fejlődés tapasztalható a környéken amióta az épület négy hete megnyílt.”

A téli időjárás ellenére, a félcsövek és rámpák több tucat fiatalt vonzottak esténként a Sighthill Park komplexumba.

 A helyi lakosok által csak Kis Boszniának nevezett területen, ahol rendszeres problémák voltak az antiszociális viselkedéssel, nagyon visszaesett a vandalizmus és más kisstílű bűnök elkövetése, amióta az első – a helyi tanács által vezetett – görpark megnyílt. A helyi rendőrség is megerősítette, hogy kevesebb hívást kapnak fiatalkorú bűnözéssel kapcsolatban az utóbbi hetekben. Betty Watson, egy helyi civil szervezet elnökasszonya szerint, neki is sokan kommentálták a problémák csökkenését, amióta megnyílt a park. Ő azt mondta: “Mindenképpen hatása volt. A gyerekek nagyon akarták a görparkot, és azóta, hogy mindig ott vannak, minden csöndesebb lett. Ez megmutatja, hogy ha adsz a gyerekeknek valamit, amit csinálhatnak, meglesz a következménye”.

A helyi közösség vezetői és tinédzserek egy csoportja majdnem négy évig küzdött, hogy a park létrejöhessen.A fiatalok petíciót is írtak több száz aláírással, mindez része annak a panasznak, hogy “nem lehet csinálni semmit” a közelben.

A civil szervezet  39,000 fontos támogatást kapott a SportScotland-tól, a hiányzó összeget pedig a Skót állam fedezte. Az Edinburgh Városi Tanács adta a helyet, tervezte és építette a komplexumot, és beleegyezett, hogy karbantartja azt. A központ, amely görkorcsolyásokank, in-line korcsolyázóknak és BMX bicikliseknek is terepet ad, már most rendszeresen vonzza az embereket a városból. Sighthill tanácsnok Frank Russel, aki Broomhouse-ban van jelenleg, bevallotta a park egyértelműen meglepő hatását, amely túlszárnyalta mindenki elvárásait. Hozzátette: “Még korai az idő, de van egy általános érzés, hogy nagyobb a nyugalom a környéken amióta a görkorcsolyapark megnyitott”. ” A gyerekek akarták ezt, az első nap óta kapcsolatban álltak vele, és úgy érzik van egy kis tulajdonuk benne. Határozottan csöndesebb lett Broomhouse”.

Keith Bell, Sighhill a közösségi tanács titkára állítása szerint a park már most életfontosságú tényező. Azt mondta: “Mindig használják, akkor is amikor hideg téli idő van. A legtöbb gyerek eddig csak a playstation-ön tapasztalta a görkorcsolyázást, most már valóban tudják csinálni, ez mindenképp egy pozitív lépés a testmozgás és egészséges életmód elősegítéséért.

Lothian and Borders rendőrségi szakemberei elismerték, hogy “kisebb csökkenés” jelent meg a nyugalom megzavarásával kapcsolatos telefonhívásokban amióta megnyílt a park.

Az Edinburgh Görkorcsolyapark Projekt elöljárói szerint a terv korai sikere megmutatja, milyen eredményeket lehetne elérni hasonló komplexumokkal, melyekkel hasonló problémákat céloznának a belvárosban. Régóta tologatott terv egy új, 400,000 fontos görkorcsolyapark, amely a városvezetésnél leblokkolt, mivel nem találnak neki megfelelő helyet.

ESPP szóvívő Zee Yule, 29, állítása szerint: “Végre, a városi tanács ad a fiataloknak valami tevékenységet. Ahelyett hogy randalírozva törnék az ablakokat és bajt okoznának, van lehetőségük csinálni valamit, ami élvezetes. A görkorcsolyázás fontos port lett és minden városnegyednek kéne egy ilyen park.”

 

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!