BMX Történelem

bmx-tortenelem

A BMX sport a legtöbb újkori sportághoz hasonlóan az Egyesült Államokból származik. Azok a tehetséges fiatalok, akik nem rendelkeztek megfelelő anyagi háttérrel a motorkrosszozáshoz, egy könnyen kezelhető, fordulékony kerékpárral próbálták leutánozni azt, amit motokrosszos társaik műveltek. Ebből származtatható a BMX név is, melynek első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelenti.osclairmontbmxtrack78

Kezdetben (1970) a motokrossz pályákon gyakoroltak, majd később ezek mására saját nyomvonalakat építettek. A BMX egyre jobban fejlődött, egyre népszerűbb lett, a versenyzők pedig egyre ügyesebbek. Akadtak olyanok, akik nem elégedtek meg a cross-pályák nyújtotta lehetőségekkel, a gördeszkásokhoz hasonlóan elkezdtek betonból épített íveken próbálkozni, különböző trükköket gyakoroltak a döntött falakból kirepülve, ezek voltak a „freestyle” műfaj kezdetei (1980). Mint minden egyéb sport ami fejlődik a BMX is tovább törte az utat magának, népszerűségének köszönhetően a legügyesebb bringásaok összeálltak, és szponzoráció, vagy pénzjutalom kedvéért bemutatókat szerveztek. A freestyle volt a bizonyíték, hogy a BMX önmagában is megállja a helyét, nem egyszerűen csak egy kiegészítő sportág néhány szegényebb gyerek számára.385068_287462637959121_932052382_n

Az innováció egy részeként lett később a „Street” is különálló műfaj a kétkerekűsök táborában. A mutatványokhoz a cross-pályákon és a rámpákon kívül már az utcán található kitüremkedéseket és döntött falakat használták segítségül (1988).

Eleinte minden BMX-es az összes műfaj mozgásanyagát egyszerre gyakorolta, napjainkban erősen elhatárolódnak egymástól. Vannak, akik kifejezetten az utcán gyakorolnak (street), azok, akik az ugratás élményét és a levegőben kivitelezett trükköket részesítik előnyben (dirt, park), és azok, akik sík területeken az egyensúlyi helyzetekben biciklijüket és önmagukat forgatják saját tengelyük körül (flatland). Ők együtt a freestyle BMX-esek.

                      397364_309275929111125_955355494_n

Napjainkra a BMX jócskán kinőtte magát. A Cross műfaj olimpiai szám lett, a Freestyle pedig külön iparág. A legnagyobb versenyek világszerte stadionokat töltenek meg nézőkkel, a legjobb sportolók példaképek és szupersztárok lettek. A növekvő tömegbázisnak és médiaszereplésnek köszönhetően megjelentek a legnagyobb multinacionális cégek is, és komoly összegeket fizetnek azért, hogy logójukat feltüntessék a versenyzők ruházatán vagy a versenyek helyszínén. A többi népszerű sport mintájára a BMX is üzlet lett, melynek hatásaként a profi sportolók hivatásként űzhetik azt, amit a legjobban szeretnek.

as_bmx_dhers_2048

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!