Az UCI felveszi a BMX Parkot a sportágai közé

20
May

Nemrég jelent meg a cikk az UCI honlapján, mely szerint felveszik a BMX Parkot a jegyzett sportágaik közé.

Gyorstalpaló: az UCI mint a Nemzetközi Kerékpár Szövetség a világ legnagyobb kerékpáros szervezete, ők rendezik az összes világbajnokságot, világkupát országútitól a bmx crossig. Egységesítik a versenyszabályzatokat, összefogják a sportágakat, és jogi hátteret biztosítanak. A Magyar Kerékpársportok Szövetsége is az UCI tagszervezete, az ő stratégiájukat követik, nekik számol be a tevékenységéről. A BMX Park most bekerül a rendszerükbe. Az integrációt a FISE szervezői (francia cég) fogja szervezni, és jövőre már BMX Park Világkupa sorozat lesz. 

Íme a cikk, lefordítottuk nektek:

“A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) örömmel jelenti be a BMX Freestyle -Park műfaj integrációját, mint egy új diszciplínát a jegyzett versenyszámai között. Ez egyben a kezdete lesz az “UCI BMX Freestyle -Park Világkupának” is. A Világkupa először 2016-ban lesz megrendezve. Ez a megmérettetés a FISE World Series keretein belül debütál majd, a Nemzetközi Extrémsport Fesztiválon.

A Világkupa legalább 3 állomásból fog állni amik Február és December között lesznek megtartva, és selejtezői lesznek a 2017-ben megrendezett UCI Városi Kerékpáros Világbajnokságánaknak.

Előreláthatóan az UCI Városi Kerékpáros Világbajnokságon BMX Park, Montain bike cross-country Eliminator és triál szakágak szerepelnek majd. Hogy az integráció biztosan elérje célját, az UCI felkérte a Hurricane Action Sports céget (ők szervezik a FISE versenyeket), hogy szakmailag segítsék a munkát és a folyamatot.
Miért BMX Park?

  • A BMX Park egy látványos műfaj. Városokban élő fiatalokat mozgat meg, ezáltal az Olimpiai Mozgalom célkitűzéseinek egyik fontos “motorja”.
  • A versenyzők a pályán mutatott trükkjeik alapján egy meghatározott szempontrendszer szerint értékelhetőek (nehézség, egyediség\kreativitás, stílus) meghatározott időkereten belül. A sporttevékenység könnyen magyarázható-átadható, és olcsóbban sugározható a tv-ben sok más sportágnál.
  • A sportág infrastruktúrájának megalkotása nem költséges, szinte minden megvan hozzá, nem követel nagy munkát. Az események skateparkokhoz hasonló létesítményekben valósulnak meg.

A bejelentést az UCI elnöke Brian Cookson így kommentálta:

A BMX Park integrációja nagyon jó hír a kerékpáros sportágnak az egész világon, és az UCI-nak egyaránt. Az UCI stratégiája, hogy az eseményeit a városokba terelje, ezzel elérve a megfelelő nézettséget, népszerűséget ezáltal minél több helyre eljuttatva a sportágak hírét. A Hurricane cég segít majd minket a tapasztalataiva a szervezésben. Az UCI kiemelt figyelmet ígér az új műfajnak, és mindent megtesz majd, hogy a BMX rajongók igényeit kielégítse. És köszönik a sportág képviselőinek, hogy egy újabb és hatalmas lépést tettek ezzel a műfajuk globalizációjához.

Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy a BMX Park Világkupa a FISE-el működik együtt, mondta Hervé André-Benoit a Hurricane cég vezérigazgatója. Az együttműködés az értékek egyesítésével, és a FISE 20 éves tapasztalatával valósul meg. A közös munka az összes Freestyle szakág hasznára válik majd, és büszkén tevékenykedünk az UCI-val közösen, ez hatalmas lépés a BMX sport számára.”

Eredeti cikk: http://www.uci.ch/pressreleases/the-uci-innovates-integrating-bmx-freestyle-park-into-its-development-strategy/

© Copyright 2014 - Freestyle Hungary - Bmx for life!